Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie Dětského ústavu ve Vilšanech

11. 3. 2010
V roce 1949 byla postavena první budova internátu, která v té době sloužila jako administrativní zázemí stavební firmy, která v těch letech stavěla ve Vilšanech přehradu.

 

Obrazek1956-1960 probíhala stavební rekonstrukce této budovy.

Od roku 1961 fungovala tato budova jako internát pro 30 dětí. V každém z několika pokojů byla klasická kamna na uhlí a dřevo. Po několika letech se rozrostl počet dětí na 70.

V letech 1967-1968 se začal stavět nový pavilon, dnešní budova, ve které má kancelář ředitel a jsou v ní hospitalizované nejmenší děti.

V roce 1982 se postavila budova pro prádelnu, společenský sál a administrativní zázemí. Je to budova dnešní školy při internátě. Ve stejném roce se kapacita lůžek pro děti rozrostla na 200.

V listopadu 1998 postihla celou zakarpatskou oblast velká povodeň. Velká voda strhla část pozemku internátu, sklady s jídlem, oblečením a dalšími zásobami. Po povodni hrozilo riziko dalšího sesuvu půdy a byla narušena statika staré budovy internátu. 30 dětí i s personálem bylo přesunuto do jiných ústavů v okolí. Díky pomoci sponzorů a dobrovolníků se tato budova zrekonstruovala. Ukrajinská vláda nechala postavit betonovou zeď jako podepru proti dalšímu sesuvu půdy.Obrazek

V roce 2006 byla podepsána smlouva se švýcarským nadačním fondem Deštníček, který financoval stavbu chráněného bydlení pro děti z vilšanského ústavu.

V říjnu roku 2009 bylo otevřeno chráněné bydlení pro vilšanské děti, za spolupráce nadace Víza z Vysočiny. Kapacita tohoto bydlení je 25 dětí a sídlí v Ťačivu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář