Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hodonínsky DENÍK.CZ 13.3.2010

15. 3. 2010

 

Obrazek

 

 

 

Dobrovolníci pomáhají dětem na Ukrajině - toto je odkaz na pôvodný článok

Zpočátku šlo hlavně o přísun potřebného materiálu osobní spotřeby či hygienických pomůcek. U toho ale zdaleka nezůstalo. Uplynulý týden strávili v Kyjově a jeho okolí tři sestry z tamního domova spolu se svým ředitelem. Získávali v několika zařízeních nové zkušenosti v péči o klienty. Seznamovali se s technikami či přístroji, které se používají v ČR pro péči o děti s různým stupněm postižení či demencí. Takové děti jsou kromě klasických sirotků právě i v tamním dětském domově.

„Bylo to pro nás velkým přínosem. Hodně ze zařízeních, které jsme viděli, si sice nemůžeme dovolit, ale poznali jsme i mnoho drobnějších pomůcek, které bychom v budoucnu mohli pořídit,“ ředitel tamního domova Bohdan Michajlovič.

Aby se humanitární pomoc mohla i nadále odvíjet na profesionální úrovni, skupina dobrovolníků zaregistrovala nedávno nadaci s názvem Dětem z Višan. Právě ve Vilšanech nedaleko obce Koločava se zařízení nachází.

„Tyto děti mají deficit, který na Ukrajině není řešen, a to je deficit lidského tepla, pomoci. Děti tam nejsou umístěny jako u nás v klasických ústavech na to, aby se jim pomáhalo, ale jen na přežití. Součástí vilšanského ústavu je internát. Základem našeho projektu je, pomoci současnému vedení ústavu,“ uvedl předseda nadace Michal Zimmel.

Dobrovolníci se shodli na tom, že v ukrajinském dětském domově se v poslední době udál díky novému řediteli velký posun k lepšímu. Proto se se rozhodli zorganizovat návštěvu v Kyjově a v dalších ústavech na Moravě, aby se jejich personál naučil pracovat a pomáhat dětem na profesionální úrovni.

Členy nadace jsou i lidé přímo ze Slovácka, z Kyjova či Hodonína. Nedávno se jim podařilo například zajistit nákup elektrocentrál v hodnotě sto tisíc korun. Oslovují sponzory, mají internetové stránky, kde nabízí prodej věcí s logem nadace a také oslovují firmy, které by mohly pomoci přímo.

Dětský domov ve Vilšanech byl otevřen v roce 1965. V péči je tam téměř dvě stě dětí. Ve srovnání s podobným zařízením v ČR je rozpočet tohoto zařízení až osmkrát nižší.

Podpořit domov ze Vilšanech mohou lidé na Slovácku i účastí na benefiční akci, kterou organizátoři ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Kyjov plánují na 24. dubna. Půjde o benefiční ples, ale ne takový na jaký jsou lidé zvyklí. Například muži vůbec nebudou potřebovat kravatu, všichni se ocitnou jakoby na Ukrajině.

„Bude tam otevřena zakarpatská hospoda, kde se budou podávat zakarpatské speciality, vodka či pivo. Na pódiu se představí tři kapely. Součástí plesu bude dražba výrobků dětí z Velšan, studentů z Uherského Hradiště či dětí z hodonínského Zeleného domu Pohody. Na programu bude i promítání krátkého filmu z Ukrajiny,“ přiblížil dění ukrajinský člen nadace Vyacheslav Dovhanych.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář