Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tisková zpráva ze dne 10. března 2010 - Mesto Kyjov

19. 3. 2010
Tisková zpráva ze dne 10. března 2010
 
Skupina dobrovolníků z ČR a Slovenska před lety při své expedici na Ukrajinu objevila dětský domov, pro který zajišťuje humanitární pomoc. Z počátku se jednalo spíše o přísun potřebného materiálu osobní spotřeby jako potraviny, oblečení a hygienické pomůcky.
Jeho pracovníci v tomto týdnu přijeli do ČR, konkrétně do Kyjova, aby získali nové zkušenosti v péči o své klienty. Těmi jsou děti s různým stupněm postižení, s demencí, ale i sirotci.
Aby se humanitární pomoc mohla i nadále odvíjet na profesionální úrovni, skupina dobrovolníků zaregistrovala nadaci s názvem „Dětem z Višan“. Právě v obci Vilšany nedaleko obce Koločava se zařízení nachází.
 
Michal Zimmel, předseda nadace Dětem z Vilšan: „ Tyto děti mají jeden velmi velký deficit, který na Ukrajině není řešen, a to je deficit lidského tepla, pomoci. Děti tam nejsou umístěny jako u nás v klasických ústavech na to, aby se jim pomáhalo, ale jen na přežití. Součástí vilšanského ústavu je internát. Základem našeho projektu je, pomoci současnému vedení ústavu, protože v průběhu času jsme zaznamenali obrovský posun k lepšímu s příchodem nového ředitele. Proto jsme se rozhodli zorganizovat návštěvu v Kyjově a v dalších ústavech na Moravě, aby se jejich personál naučil pracovat a pomáhat dětem na profesionální úrovni, aby dětem mohli zlepšit životní podmínky a pobyt.
 
Nataliya Djordjak, zdravotní sestra dětského domova Vilšany: „Byli v na stáží v Domově Horizont v Kyjově a mohli jsme porovnat způsob práce u nás na Ukrajině a tady. Jsou zde lepší podmínky pro děti i co se týká péče. Nasbírali jsme hodně cenných zkušeností, viděli jsme, jak tady pracují sestry po odborné stránce.“
 
Pavol Záremský, podpředseda nadace Dětem z Vilšan: „Tím, že jsme nadace ze slovensko-českým působením, každý z nás je etablovaný v obchodě, snažíme se pomáhat nejrůznějším způsobem. Podařilo se nám například zajistit nákup elektrocentrál v hodnotě 100 tisíc korun. Oslovujeme sponzory, máme internetové stránky, kde nabízíme prodej věcí s logem nadace a také oslovujeme firmy, které by mohly pomoci přímo. Tady se jedná o specializované firmy na ortopedické pomůcky. Snažíme se propagovat nadaci a posunout ji dál.“
 
Nadace nevyužívá ani korunu ze získaných peněz na svou funkčnost. Dobrovolníkem se může stát každý. Případnou cestu na Ukrajinu, stejně jako další náklady s tím spojené, si musí hradit každý sám.
 
Bohdan Michajlovič, ředitel Dětského domova Vilšany, Ukrajina: “Cílem naší cesty je, abychom se podívali, jak tady pracují odborníci s dětmi, sesbírat zkušenosti například ohledně rehabilitaci a zlepšit kvalifikaci sester, které pomáhají našim dětem. Proto jsme rádi, že se můžeme podívat hned do několika různých zařízení. Doufáme, že spolupráce bude pokračovat i nadále“
 
Dětský domov ve Vilšanech byl otevřen v roce 1965. V péči je zde 197 dětí. Ve srovnání s podobným zařízením v ČR je rozpočet tohoto zařízení až 8x menší.
 
Podpořit nadaci „Dětem z Vilšan“ může i veřejnost účastí na benefiční akci, kterou organizátoři ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Kyjov plánují na 24. dubna.
PLES BEZ KRAVAT dětem z Vilšanproběhne v prostorách estrádního sálu Domu kultury a bude netradiční. V předsálí bude otevřena zakarpatská hospoda, kde se budou podávat zakarpatské speciality, vodka, pivo. Na pódiu se představí tři kapely. Součástí plesu bude dražba výrobků dětí z Velšan, studentů SUPŠ z Uherského Hradiště a práce dětí z Dětského domova Hodonín.

 Pro Více informací klikni na www.detemzvilsan.cz

Město Kyjov
Masarykovo nám. 30
697 22 Kyjov
Telefon: 518 697 411
Fax: 518 614 097

Email: urad@mukyjov.cz
Elektronická podatelna: urad@mukyjov.cz

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Privítanie na radnici v Kyjove 8.3.2010

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář