Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vilšany Zima 2010 - odovzdávanie pomoci Dětem z Vilšan

12. 3. 2010

 V pondělí 25.1.2010 jsme vyrazili na další cestu na Ukrajinu za účelem návštěvy vilšanského dětského ústavu. Po několika hodinách cesty jsme dorazili do vesničky Sinevir v zakarpatské Ukrajině, kde jsme byli ubytováni v útulném penzionu u přilehlé koliby.

 V úterý 26.1. jsme hned z rána vyjeli do nedaleké vesničky Vilšany, kde sídlíObrazek zmiňovaný dětský ústav. Do ústavu jsme vezli sponzorský dar 100 000 Kč, nějaké oblečení, bicykl a pár drobností. Ten den jsme se měli sejít s panem ředitelem, ovšem díky informačnímu šumu nebyl pan ředitel přítomen, tak jsme schůzku s ním přesunuli na další den.

Ve středu 27.1.dorazili v domluvený čas do kanceláře pana ředitele, kde proběhlo asi hodinové jednání. Předmětem schůzky bylo představení našeho spolku (dnes již nadace) a představení pana ředitele, který působí v ústavu od července 2009 a ještě jsme neměli tu čest ho poznat. Hlavním úkolem bylo zjistit, co ředitel potřebuje zajistit do ústavu a co my jsme schopní za sponzorské peníze zakoupit. ObrazekNakonec jsme se domluvili, že zajistíme dvě elektrocentrály, protože v budově ústavu často vypadával elektrický proud, což bylo příčinou několika komplikací v péči o děti. Ještě ten stejný den jsme vyrazili asi do 50 kilometrů vzdáleného města Chust, kde jsme vybrané elektrocentrály objednali a domluvili dopravu ze vzdáleného skladu. Dalším problémem v ústavu byl havarijní stav koupelen ve starém pavilonu. Pár jedinců z naší skupiny jsou zdatní stavaři, tak slíbili panu řediteli, že koupelny změří, posoudí a uvidíme, co se s tím bude dát dělat.

 Elektrocentrály měly přijít nejdřív v pátek, proto jsme následující dva dny trávili poznáváním okolí Vilšan, Koločavy a Sineviru.
 V sobotu 30.1. jsme dostali zprávu, že elektrocentrály jsou konečně v Chustu a fa elektrocentralajsou připraveny na odvoz do ústavu. Proto se v sobotu dopoledne polovina naší skupiny vypravila do Chustu, aby centrály převzala. Zbytek skupiny zůstal celý den v ústavu. Věnoval se nám jak pan ředitel, tak jedna z medsester. Ochotně nás provázeli po tamních prostorách a přestavovali nám děti. Mužská část skupiny se odpojila a věnovala se měření a hodnocení koupelen. Holky dál doprovázela medsestra a společně se věnovaly dětem. Po pár hodinách dorazila skupina z Chustu a následovalo složité vykládání centrál do skladu. Poté jsme ještě společně rozdávali cukroví dětem na pokojích a domlouvali se s panem ředitelem na jeho návštěvě Kyjova, kam by přijel i se třemi medsestrami, které se cvičili v péči o postižené děti. O jejich návštěvě v Kyjově se dozvíte v jiném článku.

 

Konečným výsledkem této cesty bylo dohodnutí další spolupráce formou rekonstrukce koupelen. Finance na tuto opravu plánujeme získat na Benefičním plese, který se koná 24.4. 2010 v kyjovském Kulturním domě. 

 

 Poďakovanie Vilšanského ústavu za poskytnutú pomoc.

 

Obrazek

 

 

Náhledy fotografií ze složky vilsany-zima-2010

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář